✅ Gloed - Sndor Mrai (januari 2004) - ebook Downloaden

Gloed
Boektitel : Gloed
ISBN: 9789028421004
Totaal Pagina's : 156 pagina's
Jaar : januari 2004
Categorie : Literatuur & Romans, Literaire romans,
Uitgever : Sndor Mrai
Taal: Nederlands

Eigenaardig dat schrijvers als Marai decennia in de vergetelheid raken om zich dan te kunnen verheugen in hernieuwde belangstelling. Marai is een groot schrijver en ik gun hem alle herdrukken van de wereld! In ''gloed'' wordt meesterlijk verhaald hoe een Leitmotiv het leven van twee mensen kan beheersen. Ogenschijnlijk zijn daar de gelukkige en ongelukkige wissewasjes van alledag die de twee hoofdpersonen door de jaren hebben geleid maar het fundament van hun bestaan staat in het teken van hun onderlinge band. En als zij elkaar na veertig lange jaren gescheiden levensloop weer ontmoeten kan die band eindelijk worden benoemd. Huiveringwekkend knap boek dat smeekt om herlezing. Mars van Leent.

Het boek Gloed van de Hongaarse schrijver Sandor Marai is een klein literair meesterwerk uit 1942 en herontdekt als zodanig in 1999. Hoewel ik een groot liefhebber ben van psychologische/literaire thrillers laat ik mij steeds vaker verleiden tot een geheel ander genre. Gloed is hier een goed voorbeeld van. Het boek gaat over de waarde van vriendschap en trouw maar ook over passie waarheid wraak verraad en schuld tussen twee oude vrienden Henrik en Konrad die elkaar na 41 jaar weerzien in Henrik's kasteel in de Karpaten.Een prachtig boek met recht een meesterwerk! Een van de mooiste boeken die ik heb gelezen. Je leest het niet zo maar even weg; dit boek verdient dat je er de tijd voor neemt en zo dat je het af en moet kunnen wegleggen om de prachtige diepzinnige en ontroerende woorden tot je te laten komen en te laten bezinken. Ook een complex boek met veel stof tot nadenken in dit duel van woorden tussen twee oude heren dat in de loop van het boek meer en meer opgebouwd wordt tot een monoloog van Henrik. Dit boek is 5-6 jaar geleden in een prachtige toneelbewerking neergezet door twee topacteurs Eric Schneider en Dries Smits onder regie van Ursul de Geer.

Dit is absoluut n van mijn lievelingsboeken. Ik kan het iedereen aanraden.

Een oude generaal krijgt op een dag een brief waarin een vriend van lang geleden Konrd zijn komst aankondigt. Dat is voor Henrik de generaal een schok. Van jongsaf waren zij onafscheidelijk ondanks hun verschillende achtergrond en afkomst. Tot Konrd plotseling verdween niet lang na Henriks huwelijk met de mooie Krisztina. Het bezoek van Konrd - na 41 jaar - brengt een stroom van prachtige en pijnlijke herinneringen bij de generaal op gang. Henrik en Konrd delen een geheim met een bijzondere kracht 'een kracht die het weefsel van het leven verschroeit als een kwaadaardige straling maar aan het leven tegelijk een spanning een verhoogde temperatuur geeft'. En avond n nacht duurt de ontmoeting van de twee oude mannen. Hun laatste gesprek is een duel zonder wapens en veel wreder. Met mededogenloze openhartigheid praten zij over passie en vriendschap over waarheid en leugen. Wat is er 41 jaar geleden gebeurd? En was het verhaal van Konrd onvermijdelijk? Het verhaal wordt verteld met een rust en overtuigingskracht waar je als lezer van schrikt. Diepe indruk maakte het boek op pers n publiek in Itali en Duitsland. Die Zeit noemde het 'een literaire sensatie' de Corriere della Sera 'een boek van tijdloze schoonheid' en Willem Kuipers schreef naar aanleiding van de Duitse vertaling in de Volkskrant een juichende bespreking waarin hij het had over 'een onvergetelijk boek'. Toon meer

Recomended Book: