✅ Het einde voor beginners - Chazia Mourali (mei 2018) - Boek Downloaden

Het einde voor beginners
Boektitel : Het einde voor beginners
ISBN: Nee
Totaal Pagina's : 240 pagina's
Jaar : mei 2018
Categorie : Boeken, Sociologie, Gezondheidsproblemen
Uitgever : Chazia Mourali
Taal: Nederlands

Het einde voor beginners kwam voor mij als beginnend beginner als startend mantelzorger van mijn ouders op exact het juiste moment. Vanzelfsprekend is mijn situatie niet dezelfde als die van Chazia Mourali; het verschilt in drama in positieve en negatieve ervaringen in complexiteit in emotionaliteit in de onderlinge relatie die ik als kind heb met mijn ouders met de relatie die zij heeft met haar moeder. Haar relaas is persoonlijk en af en toe pijnlijk maar verzandt nergens in een emotionele klaagzang van zelfmedelijden; het creert en dat is van belang vooral de context voor de reeks tips die volgen in het tweede deel en helpt je als lezer te bepalen welke tips voor jouw situatie in vergelijking met die van haar wel van belang zijn en welke minder. Dat zal per tip voor iedereen anders zijn. En zo zijn ze ook opgesteld: nergens voorschriften voor hoe het moet maar voldoende ruimte om de tips naar eigen inzichten toe en aan te passen. Voor mij persoonlijk waren de tips met betrekking tot het formaliseren en benoemen van de verschillende rollen die je hebt als mantelzorger en de communicatie met de behandelend artsen het meest relevant. Die pas ik inmiddels heel bewust toe en dat leidt merkbaar tot een beter efficinter en vertrouwenwekkender contact met de artsen en daarmee daar ben ik van overtuigd tot betere zorg voor mijn ouders.

Prachtig emotioneel meeslepend geschreven boek. Recht uit het hart geschreven: uit het bloedende hart van een dochter die haar moeder verliest en uit het vurig kloppende hart van een maatschappelijk betrokken journaliste die pleit voor meer (mede)menselijkheid in de zorg. De uitstekende palliatieve zorg die haar moeder ontving stelt ze daarbij als voorbeeld. Must read voor iedereen die ooit een dierbare verloor voor iedereen die in de zorg werkt of anderszins hulpverlener is en voor iedereen die wil lezen over medemenselijkheid en compassie.

Goed boek over het zorgen van dierbaren. Ik heb 2 broers en 3 zussen en mijn ouders hadden allebei een rustig ziekte en sterfbed in eigen huis en toch herkende ik heel veel in haar verhaal. De tips die ze geeft zijn geweldig want het is best ingewikkeld goed te zorgen. Net als kinderen krijgen: daar begin je ook maar mee zoals goed voelt.

Wat niemand je vertelt over het moeilijkste in je leven - Chazia Mourali Gezien bij RTL Late Night Ruim 15 jaar nadat de moeder van Chazia Mourali is behandeld voor borstkanker blijkt de ziekte te zijn uitgezaaid naar de lever: een doodvonnis. Chazia's plan is simpel: samen genieten zolang het kan onvoorwaardelijk helpen zodra het moet. Al snel blijken de ziekte en behandeling meer ontwrichtend dan ze had vermoed. De chemokuren veroorzaken pijnlijkere bijwerkingen dan verwacht. Hun onderlinge verstandhouding verandert. En de intense mantelzorg heeft gevolgen voor haar eigen werk gezinsleven en gezondheid. De artsen ontdekken ieder geheim van de uitzonderlijke tumor maar vinden het moeilijk haar moeder als mens te helpen zich voor te bereiden op het levenseinde. Tijdens een ziekenhuisopname lopen zaken volledig uit de hand. Op het allerlaatst is er gelukkig de menselijke troostrijke en betrokken zorg in het hospice. Er ontstaat een breekbaar intiem geluk. Het einde voor beginners is een liefdevol ontroerend onverwacht grappig soms schokkend persoonlijk verhaal. En een indringend pleidooi voor integrale levensondersteuning aan ongeneeslijk zieke patinten. Artsen zeggen dat ze de "kwaliteit van leven' van patinten belangrijk vinden. Maar weten ze precies wat dat inhoudt? Mourali maakt duidelijk hoe meer aandacht voor het algehele welzijn van patinten met name bij ouderen en het betrekken van naaste familie het lijden in de laatste levensfase kan verminderen. Meer open communicatie en oprecht meeleven kunnen de waardigheid en keuzevrijheid van patinten vergroten. De auteur geeft daarnaast praktische adviezen aan patinten en mantelzorgers om het leven mooi en betekenisvol af te ronden. Toon meer

Best Book: