πŸ“š Vergeet de meisjes - Alma Mathijsen (17-Sep) - Boek Downloaden Gratis

Vergeet de meisjes
Boektitel : Vergeet de meisjes
ISBN: 9789023499503
Totaal Pagina's : 149 pagina's
Jaar : 17-Sep
Categorie : Literatuur & Romans, Romance,
Uitgever : Alma Mathijsen
Taal: Nederlands

Geschreven bij Vergeet de meisjes

Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Amerikaanse journalist Fields die ondanks dit perspectief maar zeer marginaal onderdeel wordt van het verhaal. Fields beschouwd en beschrijft de intieme relatie tussen schrijfster in ruste Iris Kouwenaar en haar vriendin Kay. Fields wordt erop uitgestuurd om een interview met Iris te regelen met als doel het uitvinden waarom er geen boeken meer verschijnen van haar. Thema's die het boek interessant maken zijn: gender en identiteit vriendenrelaties en liefdesrelaties cultuurverschillen Man versus Vrouw helden(verhalen) mislukking en dromen over 'hoe het zou moeten zijn'. Deze thema's komen in het verhaal van het boek zelf voor en zijn verweven met verhalen van Iris. Schrijfster van het boek Alma Mathijsen weet de vervreemdende relatie tussen de hoofdpersonen van het boek te verbinden met de 'echte' buitenwereld. Dit doet ze door de intrigerende verhalen van Iris door verteller Fields een beschouwer te laten zijn maar ook door ons te verwijzen naar de Wiki-pagina van Iris Kouwenaar en haar boek Antidote. Iris wordt hiermee deel van onze eigen wereld. De schrijfstijl van Alma Mathijsen is prettig het leest vlot en direct. Maar bij sommige dialogen (tussen Iris en Kay) is het moeilijk te volgen wie er aan het woord is. Zodra de schrijfster van dit boek een door een ander geschreven stuk aan ons aanbiedt kun je herkennen dat er sprake is van een andere schrijfstijl (leuk detail). Het boek trekt je vanaf het begin mee in de meningen en gevoelens van Fields en neemt je aan de hand van zijn meningen en gevoelens mee naar het eind. Toch lijken er dingen te missen in het verhaal van Fields je leert hem niet goed genoeg kennen en het verhaal over het gordijn verwarde mij. Het einde van het boek was voor mij wat abrupt iets te open je blijft achter met vragen (maar dat zal de bedoeling wel zijn).

De Amerikaanse journalist Fields wordt naar Nederland gestuurd om Iris Kouwenaar te interviewen. Jaren daarvoor heeft haar als een ontmoet maar een 2de ontmoeting blijkt niet zo makkelijk te zijn. De vriendin van Iris Kay is heel huiverig voor een ontmoeting met hem. Zij weet steeds de boot af te houden. Op een bepaald moment weet hij het huis binnen te komen en verschuilt zich in een kast en kan hij van uit daar de vrouwen observeren. Je komt op deze manier er achter hoe deze vreemde en toch ook wel bijzondere relatie in elkaar steekt. De verhaallijn is op zich wel goed bedacht. De uitwerking ervan had naar mijn idee wel beter en uitgebreider gekund. Had hier en daar wel dieper op in kunnen gaan. De relatie die de twee vrouwen er op na houden is ook erg vreemd. zo afhankelijk van elkaar dat de een haast niet meer zonder kan functioneren. Het leest verder wel lekker vlot maar dat niet zo zeer omdat het erg spannend is en je wilt weten hoe dit afloopt. Eerder door de schrijfstijl. Leuk boekje voor tussen door maar niet eentje met de wow factor.

De Amerikaanse journalist Fields reist met enige tegenzin naar Voorhorst om de beroemde schrijver Iris Kouwenaar te interviewen. Al gauw wordt hij overrompeld door een fascinatie voor de raadselachtige relatie tussen Iris en haar huisgenoot Kay. Hij dringt hun leven binnen en observeert de totale toewijding waarmee Kay haar steeds zieker wordende vriendin verzorgt. In hun eigen kleine wereld tussen de muren van een slaapkamer in West-Friesland zijn de twee vrouwen aan elkaar overgeleverd. Vergeet de meisjes laat een nieuw licht schijnen op vriendschap die minstens zo intens en ingewikkeld is als een liefdesrelatie. Alma Mathijsen verkent in deze roman de grenzen tussen toewijding en obsessie tussen zelfopoffering en egosme.

Best Seller: