✅ De Russische bibliotheek 5 - Misdaad en straf - Fjodor Dostojevski (februari 2019) - Boek Downloaden op kobo

De Russische bibliotheek 5 - Misdaad en straf
Boektitel : De Russische bibliotheek 5 - Misdaad en straf
ISBN: 9789028282223
Totaal Pagina's : 635 pagina's
Jaar : februari 2019
Categorie : Literatuur & Romans, Klassiekers, Literaire romans
Uitgever : Uitgeverij van Oorschot
Taal: Nederlands

Ik ken de Russische taal niet en ik heb geen literatuur gestudeerd. Maar het lezen van deze vertaling is een fantastische ervaring. Het levert ook voldoende vragen op om over na te denken. De titel is nu: 'Misdaad en Straf'. In het verleden is deze vertaald als 'Schuld en Boete'. Na lezing van dit boek gaat mijn voorkeur uit naar de laatste omdat deze woorden meer diepgang hebben. Het gaat om de keuzes die elk mens moet maken en de gevolgen daarvan voor jezelf en de samenleving. Welke schuld ontstaat als ik een bepaalde keuze maak en heeft die schuld noodzakelijk ook boete doen tot gevolg. In deze psychologische thriller pleegt de hoofdpersoon - Rodion Romanovitsch Raskolnikov - een dubbele moord. De vraag is of deze moord gerechtvaardigd is of niet. Kan een mens buiten en boven de wet leven? Kan hij zich daardoor een positie verwerven en een wereldverbeteraar worden of is hij een ordinaire crimineel die in de samenleving niet meetelt? Met andere woorden: is de moordenaar schuldig en moet hij boete doen of niet? Lang kiest Raskolnikov voor de rechtvaardigheid van zijn daad maar uiteindelijk beseft hij dat hij schuldig is en boete moet doen. Voor die vraag staat bijna elke persoon die in de roman een plek krijgt. Is het te rechtvaardigen dat een prostituee uit armoede dit beroep kiest om zo een gezin te redden maar door de samenleving veroordeeld te worden? Kan een op seks beluste pedofiele man straffeloos een kindhuwelijk aangaan - in het Rusland van Dostojevski een normale zaak? De roman is maatschappijkritisch en zadelt je dus op met veel vragen. Het is boeiend geschreven van de eerste tot de laatste letter.

Ik las Misdaad en Straf jaren geleden in de Prisma-editie van Schuld en Boete. Nu las ik het weer in de nieuwe vertaling van Boland en was helemaal verkocht! Weinig gezellig voor mijn omgeving ..... Het is een fascinerend boek: spannend intrigerend en onthullend tegelijk.

Het boek heb ik cadeau gedaan aan mijn man; hij was er erg blij mee. Tot nu toe geniet hij vooral van het goede papier waarop het boek is gedrukt. Het ligt mooi in de hand. Het eerste hoofdstuk is gelezen en hij ziet uit naar de rest.

Bij de verschijning van Misdaad en straf (1866) gold Dostojevski in eigen land al twintig jaar als een van de vooraanstaandste levende schrijvers maar pas met deze eerste vuistdikke roman veroverde hij de wereld. Het is het verhaal van een "verdoolde moordenaar' en een "heilige hoer': Rodion Raskolnikov is een nobele arme student die wordt verblind door het proto-nazistische denkbeeld van de bermensch en daarin de rechtvaardiging vindt voor een roofmoord op een rijk maar akelig oud mens. Zijn ziel wordt gered althans dat hoopt de lezer door Sonja een Petersburgse kindhoer. Misdaad en straf is in feite een van de spannendste detectives ooit. Dostojevski weet als geen ander de psychische constellatie van zijn personages millimeter voor millimeter bloot te leggen op een manier die de lezer van begin tot einde onverbiddelijk meesleept. Dostojevski's vertelstructuur de vervlechting van thema's en motieven en zijn volstrekt unieke taalbenadering hebben een enorme zij het nog altijd onderbelichte stimulans gegeven aan de geboorte van de experimentele en modernistische literatuur van de twintigste eeuw. Toon meer

Best Book: